/////////////////////////

Wat is de ketenregeling?

Seem Bakker with a guitar

De ketenregeling is een wettelijke regeling die bedoeld is om de werknemer te beschermen tegen het misbruik van tijdelijke contracten. Het komt erop neer dat een werkgever niet oneindig veel tijdelijke contracten aan een werknemer mag aanbieden. Op een gegeven moment moet de werkgever een vast contract aanbieden. In de werkelijkheid komt er wel meer bij kijken. De belangrijkste regels en uitzonderingen van deze ketenregeling worden hieronder verder uitgelegd. We beantwoorden vragen als: wanneer een vast contract? Wat is een vast contract? Na hoeveel contracten een vast contract? Na hoeveel jaar een vast contract? 

Wettelijke vereisten van de ketenregeling: wanneer een vast contract?

De ketenregeling is geregeld in art. 7:668a BW. Lid 1 van dit artikel geeft twee scenario’s waarin deze regeling van toepassing is:

  • Wanneer er meerdere tijdelijke arbeidsovereenkomsten zijn aangegaan in een periode van drie jaar. Er mogen tussen de overeenkomsten tussenpozen zijn van maximaal zes maanden. Na maand 36 gaat de laatste overeenkomst over op een vast contract.
  • Wanneer er meer dan drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten zijn aangegaan, dan is de derde overeenkomst een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Ook hier geldt dat er tussen de overeenkomsten tussenpozen mogen zijn van maximaal zes maanden.

Het belangrijkste principe van de ketenregeling is dus eigenlijk dat de keten van tijdelijke contracten niet te lang mag worden. Deze keten wordt doorbroken door tussenpozen van meer dan zes maanden. Zo lang de eventuele tussenpozen niet te lang zijn, eindigt de keten in een vaste arbeidsovereenkomst als er sprake is van een van de hierboven genoemde scenario’s.

Opvolgend werkgeverschap ketenregeling

Hoewel je zou verwachten dat het bij bovenstaand altijd gaat om dezelfde werkgever, kan deze regeling ook gelden in geval van verschillende werkgevers. Artikel 7:668a lid 2 leert ons dat de ketenregeling nog steeds van kracht is als werkgevers gezien kunnen worden als elkaars opvolgers. Denk aan dienstverbanden waarbij een werknemer bij beide werkgevers dezelfde of vergelijkbare taken uitvoert, of aan gevallen waarin een arbeidskracht eerst via een uitzendbureau werkt voor een werkgever en daarna in dienst wordt genomen door de werkgever.

Uitzonderingen op de ketenregeling

De ketenregeling kent een aantal uitzonderingen. Ten eerste geldt deze regeling alleen voor arbeidsovereenkomsten. Dit is belangrijk om te onthouden, want niet elke arbeidsrelatie kan worden aangemerkt als arbeidsovereenkomst. Een keten van tijdelijke arbeidsovereenkomsten wordt dus doorbroken als een tweede tijdelijke contract geen arbeidsovereenkomst is. 

Hier lees je meer over wat een arbeidsovereenkomst precies is

De tweede uitzondering betreft een arbeidsovereenkomst van hoogstens drie maanden die onmiddellijk volgt na een arbeidsovereenkomst van 36 maanden of meer. Deze tweede overeenkomst gaat dan niet over op een vast contract. 

Daarnaast kan bij CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) worden afgeweken van de ketenregeling, volgens artikel 7:668a leden 5 en 6. In een CAO staan afspraken over de arbeidsvoorwaarden in een bepaald(e) sector of gebied. Zo is in de CAO voor het Omroeppersoneel bepaald dat er maximaal drie tijdelijke contracten kunnen worden aangegaan in 24 maanden. Dit kan worden uitgebreid tot zes contacten in 48 maanden, indien is vastgesteld dat de intrinsieke aard van de bedrijfsvoering van een functie dit vereist.1

Er is verder nog een uitzondering voor tijdelijk terugkerend arbeid. Dit betreft werk dat maximaal negen maanden per jaar gedaan kan worden, doordat het seizoensgebonden is bijvoorbeeld. Voor zulk arbeid geldt dat de tussenpozen bij CAO worden teruggebracht naar drie maanden in plaats van zes. Dit betekent dat een keten van tijdelijke contracten wordt verbroken bij een tussenpoos van vier maanden.2

Belangrijk voor de werknemer: wanneer een vast contract?

Controleer goed of een CAO van toepassing is op jouw contract. Het kan zijn dat er een afwijkende ketenregel geldt. Ga na of de lengte van de keten anders is dan in de wet (6 maanden). Zo weet je wanneer je je kunt beroepen op jouw rechten.

Verder is het belangrijk om zeker te zijn dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. De vereisten voor een arbeidsovereenkomst staan in artikel 7:610 BW, maar de jurisprudentie leert ons dat een freelance overeenkomst in bepaalde omstandigheden ook als een arbeidsovereenkomst gezien kan worden. De feitelijke verhouding tussen ‘werkgever’ en ‘werknemer’ is dus even belangrijk als wat op papier is afgesproken.

Belangrijk voor de werkgever: opvolgend werkgeverschap

Ook voor de werkgever is het belangrijk te weten of een CAO van toepassing is op het contract dat gesloten wordt met de werknemer. Zo weet je namelijk of je werkt met de juiste termijnen.

Daarnaast is het belangrijk om een goed overzicht te houden op de termijnen van de arbeidscontracten, ook in verband met jouw aanzegplicht. De aanzegplicht houdt in dat een werkgever minimaal een maand voor het einde van een tijdelijke arbeidsovereenkomst zijn werknemer moet vermelden of zijn dienstverband eindigt of niet. Als je hier als werkgever niet aan voldoet, dien je jouw werknemer te vergoeden.

Tenslotte is het goed te onthouden dat de keten niet hoeft te beginnen bij jou als werkgever. Zoals eerder genoemd kan het voorkomen dat een keten van tijdelijke arbeidsovereenkomsten begint bij een werkgever die gezien kan worden als jouw voorganger. Een manier om hier een goed beeld over te krijgen is om het arbeidsverleden van je werknemer met hem of haar te bespreken. Zo weten jullie beiden welke rechten en plichten jullie toekomen.

1 Artikel 6 lid 2 CAO voor het Omroeppersoneel
2 Artikel 7:668a lid 5.

Over Sem: Sem Bakker is advocaat bij Backstage Legal en heeft ruime ervaring met het adviseren en procederen in de rechtsgebieden arbeidsrecht, intellectueel eigendomsrecht en privacy en werkt regelmatig voor cliënten uit de muziekindustrie. Sem is ook actief als bestuurslid in de Popcoalitie en als muzikant. Hij maakt onder de naam Six Def tracks die regelmatig gebruikt worden voor Amerikaanse series zoals Californication en Suits. Sem was vanaf midden jaren negentig ruim tien jaar actief als basgitarist en componist in de gitaarband Caesar. Caesar bracht vier albums  uit, won een zilveren harp en trad veel op in binnen- en buitenland, waaronder op festivals als Lowlands en Pinkpop.

Lotte Stultiens – Event Marketeer bij Effenaar: “Goldband was binnen een dag uitverkocht”

Lotte heeft net haar carrière als Event Marketeer bij live muziekplatform Effenaar afgetrapt. Wat houdt haar rol in? Wat zijn likes en dislikes? We zoeken het uit.

Je bent Event Marketeer bij Effenaar. Wat doet Effenaar?

De Effenaar is een platform voor livemuziek, gevestigd in Eindhoven. Veel mensen denken dat Effenaar alleen een muziekpodium is, maar het is veel meer dan dat. Ze experimenteren met 3D, virtual reality en andere vormen van technologie. Ze zijn de ’toekomst’ van muziekpodia. Onlangs hadden we een show voor Camilla Blue, met een VR-bril. Als je je bril opzette, zag je een heel andere setting voor de show.

Wat is jouw rol bij Effenaar?

Ik ben Event Marketeer. Dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor de promotie van onze komende shows en ervoor zorg dat de zaal vol zit met fans. Wanneer een nieuwe show wordt geboekt, creëer en co-creëer ik onze advertentiecampagnes, social posts, posters, website-informatie en meer. Kortom; ik zorg ervoor dat alle on- & offline middelen klaar zijn voor een show.

Beschrijf je dag als Event Marketeer.

Er is elke week een algemene structuur, door wie er op welke dag aanwezig is. Maar elke dag is anders. We zijn een live muziekplatform, dus we zijn afhankelijk van wanneer een nieuwe show is geboekt of een tour begint. We werken op een reactieve manier, dus afhankelijk van welke show is bevestigd krijgt het team taken toebedeeld om assets voor te bereiden en de show in de markt te zetten. Samen denken we na over contentstrategie, sociale platformen enzovoort.

Vet! En hoe ben je in deze rol bij Effenaar terecht gekomen?

Ik heb Media & Entertainment Management gestudeerd en besloot meteen dat ik in de muziek wilde werken. Niet alleen vanwege mijn persoonlijke liefde ervoor, maar ook voor de industrie. Dus begon ik mijn stage op de afdeling evenementenproductie bij NPO 3FM. Tijdens die stage ontdekte ik dat ik ook nieuwsgierig was naar de meer creatieve processen en de industrie achter een poppodium. Na mijn studie kwam ik een vacature tegen voor deze functie bij Effenaar en besloot ik te solliciteren. En hier zijn we dan 🙂

Wat spreekt je aan in deze functie?

Ik heb een natuurlijke nieuwsgierigheid naar wat iemand drijft om naar een bepaalde artiest te gaan. Dat is voor elk concert anders. Als je een nieuwe artiest gaat ontdekken, is dat een andere ‘route’ dan wanneer je naar je favoriete metalband gaat kijken. Het is interessant om die vraag te stellen en erachter te komen waarom die persoon nu naast je staat bij het concert.

In mijn rol is dat ook de uitdaging. Hoe weet je wat mensen aanspreekt om naar een bepaalde artiest te komen kijken? Uiteindelijk hebben alle mensen die naar het concert komen veel gemeen, want ze worden aangetrokken door dezelfde dingen. Het gaat echt om het verbinden van mensen.

Vertel ons iets wat je verbaast over je rol.

Als ik bij één van onze shows ben, is het een superleuk besef dat ik alle mensen in die zaal heb gemaild om naar deze artiest te komen kijken. Mijn werk is heel resultaatgericht en dat is voor mij een groot pluspunt en drive.

Wat is je meest trotse moment tot nu toe?

Goldband uitverkopen in slechts één dag! Zo’n coole band en ik ben trots op de geweldige teamprestatie die we hebben geleverd.

Zijn er bepaalde vaardigheden nodig om Event Marketeer te worden?

Ik denk dat je altijd nieuwsgierig moet blijven naar wat mensen drijft om van een bepaalde artiest te houden en die te bezoeken, zelfs als dat niet jouw persoonlijke stijl in muziek is. Door je in de schoenen van de fans te verplaatsen, kun je een boeiend verhaal schrijven over artiesten en hun shows. Een goede dosis inlevingsvermogen en copywriting helpt daar zeker bij.

Wat zijn belangrijke lessen die je hebt geleerd in deze rol?

Voor mij is dat geweest om dingen niet persoonlijk op te vatten. Je hebt niet alles in de hand en mensen kunnen om allerlei redenen afzien van concertkaartjes, die niet altijd te maken hebben met hoe goed ik het heb gedaan.

Toekomstige carrière dromen?

Dat zou zijn om een show te promoten voor één van mijn favoriete artiesten zoals Twenty One Pilots of Christine and the Queens.

Heb je tips voor mensen die in de muziekindustrie willen werken?

Schaam je nooit voor de dingen waar je van houdt. Ik deel veel muziek waar ik van hou op sociale media. Als je eenmaal in de industrie werkt, kun je het gevoel hebben dat dat onprofessioneel is. Maar de waarheid is dat de meeste mensen in deze industrie hier werken omdat muziek hun passie is. Wees niet bang om de jouwe te delen.

En wat moeten mensen doen die een Event Marketeer willen worden?

Wees niet bang om te solliciteren op vacatures die buiten je bereik liggen. Ik heb op deze functie gesolliciteerd terwijl ik wist dat ik niet aan alle eisen voldeed, maar ik heb hem uiteindelijk toch gekregen. Soms zijn er andere aspecten van je die belangrijker zijn dan bepaalde vereisten.

Bio: Lotte is 27 en werkt sinds 2017 in de muziekindustrie met meerdere stages bij (inter)nationale bedrijven en viert nu haar kickstart bij Effenaar. Haar favoriete artiesten zijn onder andere Twenty One Pilots, Christine and the Queens, Little Simz, Rosalía en Phoebe Bridgers.

Op de hoogte blijven van onze laatste content en vacatures? Volg ons dan op Instagram (@themusicrecruiters), Facebook en/of LinkedIn.