/////////////////////////

“Ik denk dat niches en subculturen een sterkere plek zullen krijgen in de industrie”. We spraken met Tomas over zijn muziekcarrière bij Sony Music, V2, Warner Music en nu bij Nettwerk Music Group.

We beginnen altijd bij het begin: waar is jouw liefde voor muziek ontstaan?

Het ‘klassieke’ verhaal! Bij mijn ouders thuis stond altijd muziek aan. Toen ik 7 was, vond ik op zolder een gitaar van mijn vader. Sinds die dag ben ik gitarist. 

Hoe wist je dat je in muziek wilde werken?

Ik speelde zelf in bands, waar ik ook boekingen, social media en management deed. Daar kwam ik door veel te proberen ook vooral achter hoe je dat niet moet doen, haha. Tijdens mijn studie aan de rockacademie in Tilburg ontdekte ik dat veel studenten ook niet wisten hoe die kant van artiestschap werkt en daardoor maakte ik de keuze om me tijdens mijn studie te richten op de ‘businesskant’ van muziek. Hoe je bijvoorbeeld een brand opbouwt en sterk bent op social media.

Hoe verliep vervolgens je carrière?

In mijn laatste studiejaar moest ik stage lopen, en vond ik een stage bij Sony Music, op de A&R afdeling. Ik mocht meteen mee op shoots en kreeg veel verantwoordelijkheid. Daardoor mocht ik na mijn stage blijven hangen, en zo werd ik bij Sony uiteindelijk A&R Coordinator en later Streaming / Marketing Manager. Daar was ik verantwoordelijk voor de promotie van de catalogus van onze artiesten. 

Als er bijvoorbeeld een nieuw album van Justin Timberlake uitkwam, was het aan mij om een plan te verzinnen om ook zijn oudere albums onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld door het maken van een landingspagina waarop fans hun favoriete liedjes van Justin Timberlake konden kiezen, waarna ze concerttickets konden winnen.

Na Sony kwam ik bij V2 terecht, in een soortgelijke rol. Daar groeide ik door naar Head of Digital, waar ik verantwoordelijk was voor het team dat content, streaming en digitale marketing deed.

Weer daarna belandde ik bij Warner Music Benelux, waar ik de ervaring van V2 en Sony kon combineren voor de independent distributietak ADA. 

Ik miste na de leidinggevende rollen de uitvoerende kant, en ben daarom nu Senior Marketing Manager bij Nettwerk Music Group. 

Welke ervaringen hebben je het meest gevormd in de loop der jaren?

De stage bij een major label was wel een keerpunt. Daar leerde ik hoe professionals deden wat ik in mijn eigen band deed. Ik leerde hoe het wél moet en ontdekte ook veel over welke rollen bij mij passen en welke niet. 

Daarnaast was Head of ADA en Business Development zijn bij Warner wel erg uniek. Daar waren we met een klein groepje mensen bezig met de toekomst van wereldwijde distributie bij Warner. Een super impactvolle rol.

Heb je een bijzondere anekdote die je wilt delen?

Central Cee werd op een gegeven moment enorm booming op TikTok, toen ik bij Warner werkte. Het leek ons leuk om iets met fan engagement in Amsterdam te doen en dus bouwden we een pop-upstore in Patta. Central Cee tweette (toen nog) vervolgens dat hij daar zou zijn. En het liep he-le-maal uit de hand. Er kwam een ambulance, politie en de straten stonden compleet vol. Het jammere? Central Cee kon zelf niet meer komen, omdat hij de straat niet doorkwam. Maar wij waren blij – want het zorgde voor heel veel buzz, zelfs bij mainstream media.

Welke vaardigheden heb je ontwikkeld waardoor je deze functies goed hebt kunnen uitvoeren?

Ik ben heel nieuwsgierig en daardoor veelzijdig. Ik wil altijd weten hoe dingen werken. Ik duik daardoor heel snel in projecten en ben vaak ook met 100 zijprojecten bezig binnen mijn functie. 

Heb je in je werk weleens een blunder gehad?

Haha, ik heb weleens een boos telefoontje gehad omdat er een track al online stond – die nog helemaal niet uit hoorde te komen. We deden destijds ruim 100 releases per week.

Waar zie je de toekomst van de muziekindustrie naartoe gaan?

Door de opkomst van nieuwe platformen als TikTok verandert er opnieuw iets in de manier waarop consumenten muziek luisteren. Net zoals het veranderde toen streaming opkwam. De muziekindustrie staat daarmee opnieuw voor een uitdaging om te ontdekken wat gaat werken in promotie van artiesten. 

Ik denk dat niches en subculturen een sterkere plek krijgen in de industrie, door de gepersonaliseerde feeds die je nu al ziet verschijnen op platformen als Instagram en TikTok. Ik denk dat je dat terug gaat zien in gespecialiseerde labels of promotors die daar waarde aan gaan toevoegen. 

Last but not least: waar ben je career wise tot nu toe het meest trots op?

Ik heb heel veel mooie dingen mogen doen en zien, maar ik leer elke dag steeds nieuwe dingen. Dat vind ik heel bijzonder. 

The Music Recruiters
IJsbaanpad 2
1076 CV Amsterdam
+31 (0)20 845 6552
info@themusicrecruiters.com

Privacy policy