/////////////////////////

Een goede vacaturetekst, dat ligt écht niet zo voor de hand. In een on demand wereld, met meer vacatures dan werkzoekenden, dien je als bedrijf een bijzondere indruk achter te laten. Ook in de muziek- en entertainmentindustrie. Hoe je dat doet?

Enkele tips & tricks 

  1. Beschrijf de functie helder en vermijd jargon

Begin met (kort) vertellen over het bedrijf en de functie. Vertel over de missie, het type mensen dat er werkt, en waarom deze functie open staat. Geef daarna een duidelijk overzicht van de verantwoordelijkheden en taken die bij de functie horen. Wees specifiek, maar vermijd jargon dat mogelijk niet voor iedereen begrijpelijk is. 

  1. Vermijd de oneindige lijst

Veel vacatureteksten bestaan uit een lange lijst van functie-eisen die gesteld worden aan de sollicitant. Wist je dat de drempel om te reageren voor mannen veel lager is dan vrouwen? Ook als deze mannen slechts aan enkele van de functie-eisen voldoen? Wees dus realistisch en beperk je tot de eisen die écht noodzakelijk zijn voor een goede uitoefening van de functie. 

  1. Focus op cultuur, storytelling en persoonlijkheid

De bedrijfscultuur en employer branding zijn minstens zo belangrijk als de functie zelf. Sterker nog: het presenteren van een aantrekkelijke cultuur kan ervoor zorgen dat een kandidaat voor jou kiest, en niet voor de concurrent. Omschrijf waarom werken bij jouw bedrijf zo leuk is en laat de persoonlijkheid van het bedrijf doorschemeren in de tekst. 

  1. Wees inclusief

Zorg ervoor dat de vacaturetekst inclusief is en geen groepen uitsluit. Vermijd niet-inclusief taalgebruik en/of leeftijds- of gendergebonden termen. Inclusief werven kan voor veel bedrijven een uitdaging op zichzelf zijn. Lees in deze blog meer over dit onderwerp.

  1. Gebruik sociale bewijskracht

Heb je een aparte wervingspagina op de site waar het bedrijf en de cultuur gepresenteerd worden? Overweeg dan om getuigenissen toe te voegen van huidige of voormalige werknemers. Het lezen van positieve ervaringen over het werken bij jouw bedrijf kan sterk bijdragen aan het beeld dat een sollicitant krijgt. 

  1. Zet persoonlijke- en professionele groei op de voorgrond

Jonge professionals zijn meer dan ooit bezig met hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Benadruk de mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en groei binnen het bedrijf, als deze er zijn. Laat bijvoorbeeld in een tijdlijn zien welke vaardigheden de sollicitant kan ontwikkelen en wat voor progressie iemand kan meemaken binnen een carrière.

  1. Wie had het over tekst?

Het menselijke brein verwerkt tekst op een andere manier dan beeld. Wist je dat teksten met foto’s eerder als betrouwbaar worden ervaren? Deel daarom foto’s of video’s van het kantoor, het team en de werkomgeving om potentiële kandidaten een beter beeld te geven van de werkcultuur en sfeer. Dit werkt goed, trust us

  1. Praktische informatie

Sollicitanten zijn steeds minder geneigd om te reageren op een functie waarin geen informatie is opgenomen over het salaris en het werkbeleid (hybrid, on-site). Vergeet dus niet om een goed overzicht te geven van de primaire en secundaire voorwaarden. Deze lijst mag – anders dan de functie-eisen – wel lang en uitputtend zijn. Hier kun je namelijk écht het verschil maken tussen het wel of niet ontvangen van een reactie. Mits de voorwaarden aantrekkelijk zijn… 

Tip: biedt jouw bedrijf een pensioensregeling? Meld dit! In de muziek- en entertainmentsector is dit nog altijd een schaarse arbeidsvoorwaarde. 

  1. Geef een stappenplan mee

Vertel duidelijk wat er gebeurt nadat een kandidaat op de solliciteerknop drukt. Wanneer krijgt de kandidaat een reactie? Wat gebeurt er daarna? Uit hoeveel rondes bestaat het proces? Mensen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. 

  1. Call-to-action

Sluit de vacaturetekst af met een duidelijke oproep tot actie, zoals het aanmoedigen van geïnteresseerde kandidaten om te solliciteren of contact op te nemen voor meer informatie.

Pas je deze tips toe? Dan vergroot je de kans op het ontvangen van goede sollicitaties. Valt het aantal reactie toch tegen en denk je dat een pro-actievere aanpak wel eens zou kunnen werken? Dan helpt onze recruiter Pieter Wolter je graag om het netwerk uit te breiden en op zoek te gaan naar de beste mensen. 

The Music Recruiters
IJsbaanpad 2
1076 CV Amsterdam
+31 (0)20 845 6552
info@themusicrecruiters.com

Privacy policy