/////////////////////////

“Ik liet een vliegtuig over een festival vliegen om de tour aan te kondigen. Hoe cool is dat!”. We spraken met Karma over haar muziekcarrière bij FUGA, NewBay Media en meer.

Karma, we beginnen altijd bij het begin. Waar begon jouw liefde voor muziek?

Bij mijn ouders. Vooral mijn moeder introduceerde me bij Queen, ABBA, Backstreet Boys, Eminem, en meer. Mijn eerste concert was van Linkin Park.

Wanneer wist je dat je in muziek wilde werken?

Ik speelde in een band op school. Maar op het podium was ik niet erg goed, haha. Ik had last van plankenkoorts. Waar we oefenden met de band, werkte iemand die optredens voor ons wilde boeken en ons wilde managen. Toen besefte ik dat hij daarvoor betaald kreeg en zichzelf een Artiestenmanager kon noemen. Dat was het moment waarop ik besefte dat je een leven kunt opbouwen door achter de schermen in de muziekindustrie te werken. Toen wist ik dat ik dat wilde.

Kun je een overzicht geven van je carrière met belangrijke mijlpalen?

Ik heb Muziek Business gestudeerd. In het Verenigd Koninkrijk is dat een uitgebreid programma waarin je alles leert over hoe de muziekindustrie werkt. Daarna werkte ik in een muziekwinkel en legde daar connecties. Dat netwerk hielp me bij sollicitatiegesprekken. Weer daarna werkte ik bij eventbureaus, marketingbureaus, platenlabels en tijdschriften.

Een eerste mijlpaal was werken bij een muziektijdschrift. Daar heb ik zoveel mensen ontmoet in verschillende functies in de muziek. Sommigen van hen zijn nog steeds mijn vrienden en mentoren.

Daarna werd werken in live muziek een grote mijlpaal. Het is echt een droombaan om Hoofd Marketing te zijn bij een live-promotor. Ik mocht gratis naar concerten, maar dat hielp me ook om grenzen te stellen. Een 9-tot-5 baan en elke dag naar een concert gaan werd uiteindelijk te veel. Daar heb ik geleerd om balans te vinden.

Nu werk ik bij FUGA, een internationale leider in muziekdistributie. Wat zo interessant is aan werken bij FUGA is het ecosysteem rond artiesten en klanten waarmee je werkt.

Wat doe je precies bij FUGA?

FUGA is een wereldwijde muziekdistributeur. Muziekdistributie is het proces om je nummers beschikbaar te maken om te streamen of te downloaden op muziekwinkels en streamingplatforms zoals Spotify, Apple Music, Amazon Music en meer, inclusief sociale mediaplatforms zoals Instagram en TikTok.

Ik werk in het Marketing Services team als Marketing Strategy Director, EMEA. Ons team is opgebouwd om waarde toe te voegen en problemen op te lossen voor onze klanten. Dat doen we door hen te helpen hun artiesten te verbinden met publiek en inkomsten en groei te creëren.

Welke online strategieën zijn volgens jou effectief in muziekpromotie?

Dat is moeilijk te beantwoorden. Het varieert echt afhankelijk van de artiest, het genre, het budget en hoe digitaal de artiest is. Het belangrijkste is om te leren hoe je fans kunt verkrijgen, die vaak beginnen als passieve fans en die je vervolgens kunt omzetten in actieve fans.

De hamvraag… wie zijn je favoriete artiesten?

Oh, zoveel! Taylor Swift, Miley Cyrus, Foo Fighters, Slayyyter, ABBA, The Weeknd, Stormzy, Nicki Minaj, Hans Zimmer, en vele anderen.

Wat zijn in jouw ervaring de grootste uitdagingen in marketing en distributie? En hoe gaat FUGA daar zelf mee om?

Er zijn altijd uitdagingen te overwinnen, van het aanpassen aan veranderende platforms en trends tot verzadiging en concurrentie – er zijn nu veel meer artiesten die muziek maken en het is moeilijker om op te vallen tussen de menigte met ontdekkingsplatforms/-functies zoals TikTok, IG Reels en YT Shorts, het betrekken van fans en meer.

Heb je een bijzondere anekdote die je wilt delen?

Ja! Ik was al fan van Nova Twins. Toen kreeg ik een paar jaar geleden de kans om een albumcampagne voor hen te creëren. Ze werken zo hard. Via een vriend leerde ik hen kennen, en het zijn ongelooflijk gepassioneerde artiesten.

Heb je in je werk weleens een blunder gehad?

Ik was verantwoordelijk voor het verspreiden van een advertentie in kranten voor een zeer grote band. Het bevatte data voor de aankomende tour. Met een datum die nog niet was aangekondigd… De advertentie werd verspreid, en mijn baas keek me aan en zei: “Dat zul je waarschijnlijk niet nog een keer doen.” En hij had gelijk.

Welk advies zou je geven aan jonge professionals die een carrière in marketing of distributie voor zich zien?

Verwacht niet dat je carrière een rechte lijn zal zijn. Je zult waarschijnlijk verschillende richtingen inslaan, en als je bijvoorbeeld een stap terug moet doen vanuit, laten we zeggen, een managementpositie, ben je niet onsuccesvol.

Het is ook belangrijk om grenzen te stellen. Werken in de muziek is erg leuk, maar het is soms moeilijk om je grenzen te handhaven, omdat je er zo van geniet. Plan tijd voor jezelf in. En wees je ervan bewust dat grenzen voor iedereen anders zijn. Houd je eraan vast en wees niet bang om ervoor op te komen.

Wees ook proactief waar mogelijk. Pak de kans, zet een extra stap. Kansen worden niet altijd gegeven. Grijp ze.

En tot slot, zorg ervoor dat je altijd vriendelijk bent. Tenzij iemand je grens overschrijdt, natuurlijk. Maar de bottom line is: je weet niet waar de persoon achter de receptie over 5 jaar zal zijn.

Last but not least: waar ben je career wise tot nu toe het meest trots op?

Het doen van de marketing voor Red Hot Chili Peppers. Ik liet een vliegtuig over een festival vliegen om de tour aan te kondigen. Hoe cool is dat!

Het werken met Nina Nesbitt is ook heel tof, omdat ik persoonlijk dol ben op haar muziek.

Bovendien ben ik zo trots op collega’s die ooit in mijn team zaten. Ik zie hen zulke coole dingen doen. Ik zag onlangs een voormalige collega op een foto met Kylie Minogue. Dat maakt me zo trots!

The Music Recruiters
IJsbaanpad 2
1076 CV Amsterdam
+31 (0)20 845 6552
info@themusicrecruiters.com

Privacy policy