/////////////////////////

Je hele ‘discografie’ van banen en ervaring onthouden is geen gemakkelijke taak. Om dit dan allemaal te verpakken in de juiste antwoorden met de juiste takeaways in je sollicitatiegesprek? Nog moeilijker. Maar, geen man overboord. De STAR-methode biedt uitkomst. STAR helpt je bij het beantwoorden van vragen zoals:

  • Geef me een voorbeeld van een moment waarop je een conflict had met een collega.
  • Vertel me over een keer dat je een fout maakte en hoe je daarmee omging.
  • Hoe ga je om met veranderingen of problemen?
  • Op welke professionele prestatie ben je het meest trots?
  • Vertel me over een keer dat je een stapje extra deed.

De STAR-methode uitgelegd: zo beantwoord je lastige interviewvragen

STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Met ieder van deze ‘fasen’ heb je in totaal een handig stappenplan om lastige vragen feilloos te beantwoorden.

1: Situatie. Val je ook weleens voor de valkuil van ‘onnodige details’? Je bent niet de enige. Maar veel details geven, is meestal niet positief voor je antwoord. Concentreer je op één of twee zinnen. Voeg details alleen toe als ze nuttig zijn voor je antwoord. Bijvoorbeeld: als je wordt gevraagd naar een moment waarop je niet aan de verwachtingen van een klant voldeed, hoef je niet te beschrijven hoe je deze klant drie jaar geleden hebt aangeworven. Vertel in plaats daarvan wat de verwachtingen van de klant waren en waar je niet aan voldeed.

2: Taak. Dit deel van het antwoord vertelt de interviewer meer over jouw verantwoordelijkheid in de situatie. Vertel wat je taken waren en hoe je ze hebt aangepakt. In het voorbeeld hierboven: vertel waarom je niet aan de verwachtingen van de klant hebt voldaan en welk deel daarvan binnen jouw takenpakket viel.

3: Actie. Nu je gesprekspartner weet wat jouw rol in de situatie was, vertel je wat je hebt gedaan om het probleem op te lossen. Deze keer kun je er dieper op ingaan, zodat de interviewer weet over welke vaardigheden je beschikt.

4: Resultaat. Leg uit hoe jouw acties een verschil hebben gemaakt en wat de volledige resultaten zijn. Dit is het belangrijkste deel van het antwoord, dus zorg ervoor dat je het niet overslaat. De interviewers willen niet alleen weten welke vaardigheden je hebt gebruikt om het probleem op te lossen, maar ook waarom het ertoe deed. Probeer langetermijneffecten toe te voegen (als die er zijn) en kwantificeer je antwoord indien mogelijk in cijfers. Merk op dat de resultaten positief moeten zijn – en als dat niet zo is: beschrijf wat je ervan hebt geleerd of wat je hebt gedaan om het te verbeteren.

Voorbereiden voor de STAR-methode

Hey, topper! Nu weet je hoe je een antwoord geeft met behulp van de STAR. Maar, dat antwoord kun je niet geven als je je niet specifiek op de STAR hebt voorbereid. Dus laten we daar ook eens induiken.

  • Lees de functieomschrijving nog eens. Er staat nuttige informatie in die je vertelt wat een werkgever zoekt in een kandidaat. Bedenk welke kwaliteiten en vaardigheden het belangrijkst zijn voor de functie en bedenk verhalen die deze benadrukken.
  • Kies een paar sterke, veelzijdige voorbeeldverhalen voor algemene vragen. Interviewers zullen bijvoorbeeld waarschijnlijk vragen stellen waarbij verhalen over het overwinnen van een uitdaging of het werken met een team nuttig zullen zijn.
  • Schrijf belangrijke details op. Het is OK om een interview in te gaan met wat aantekeningen of een spiekbriefje. Schrijf voor elk van je verhalen enkele belangrijke punten op.
  • Oefen je storytelling. Hoewel de STAR-methode een geweldige techniek is, wil je er toch voor zorgen dat je to the point bent. Spreek je antwoord door zodat het natuurlijk en comfortabel aanvoelt als je daadwerkelijk in het interview zit.
  • Overhaast jezelf niet. Als je tijdens het gesprek moeite hebt om een passend voorbeeld te bedenken, neem dan een paar seconden de tijd. Je wilt liever het juiste antwoord dan een snel antwoord. Vraag je gesprekspartner om een momentje, zodat je aan een goed voorbeeld kunt denken. Dat maakt alleen maar indruk!

Heb je de STAR gebruikt? NICE! Dan willen we heel graag weten hoe het ging. Stuur Pieter (pieter@themusicrecruiters.com) gerust een berichtje.

Onze content is gratis, voor altijd. Was deze info nuttig voor jou? Een kleine ’token of appreciation’ wordt natuurlijk enorm gewaardeerd. Koop een plectrum voor Pieter, of maak een donatie via PayPal.

The Music Recruiters
IJsbaanpad 2
1076 CV Amsterdam
+31 (0)20 845 6552
info@themusicrecruiters.com

Privacy policy