Rode vlaggen in vacatures… Die wil je leren herkennen! Daarom hebben wij ze voor je op een rijtje gezet. Deze red flags wil je voortaan vermijden.
1. Een dynamische werkomgeving. Het is niet altijd duidelijk wat deze term betekent. Bovendien is de term inwisselbaar en betekent het dus niet voor ieder bedrijf hetzelfde. Het kan zomaar zijn dat dit betekent dat je in een stressvolle omgeving terechtkomt, waarin je veel overuren maakt. Dit hoeft niet een probleem te zijn, maar weet waar je je aan verbindt.
2. Een marktconform salaris. Binnenkort moeten bedrijven een salarisindicatie afgeven in hun vacatureteksten. Bereid je hier op voor en informeer jezelf goed.
3. Teveel taken. Er zitten twee kantent aan deze medaille. Een functie met een breed takenpakket kan heel veel zijn als je dat zoekt, maar het moet niet zo zijn dat je na het lezen van de vacature niet begrijpt wat de functie inhoudt. Het is ook niet de bedoeling dat je het werk voor twee mensen uit gaat voeren en je functie niet goed genoeg is afgebakend. Informeer dus altijd wat de hoofdtaken zijn en waar het zwaartepunt ligt.
4. De toon van de vacature. Meestal zegt de toon veel over de bedrijfscultuur. Er kan niet veel mis mee zijn, maar vraag jezelf wel af of je bij het bedrijf past als de schrijfstijl je niet aanspreekt. Wees dus extra kritisch als je op gesprek gaat. Let er wel op dat sites van recruiters soms een uitzondering zijn omdat zij de tekst in bepaalde gevallen zelf opstellen.
5. Onduidelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Een loon is belangrijk, maar denk ook aan reiskostenvergoeding, thuiswerken, vakantiedagen, pensioenregeling, bonussen of reisjes. Die maken net zo goed onderdeel uit van je werkplezier als je loon en de functie zelf.
6. Alles is mogelijk! Is dat wel echt zo? Als iets too good to be true lijkt, is het dat vaak ook. Natuurlijk zijn er bedrijven die echt uitzonderlijk zijn, maar wees alert als er veel extra’s geboden worden. ‘Onbeperkte vakantiedagen’ is hier een voorbeeld van.
7. Er staat geen informatie over de persoonlijkheid die het bedrijf zoekt. Als je goed wilt functioneren in teamverband, moet je wel weten wat het team nodig heeft. Een aanpakker? Een precisiemens? Een denker? Als er vooral eisen en taken in de vacaturetekst staan, zorg ervoor dat je achterhaalt welke competenties en persoonlijkheid het bedrijf zoekt.
8. De zoektocht naar ondernemende kandidaten. Dit kan heel positief zijn, maar het kan ook aanduiden dat het bedrijf in een leiderschapscrisis zit. En daar wil je niet tussenkomen. Het hoeft natuurlijk niet meteen een ‘nee’ te zijn, maar vraag ernaar tijdens een gesprek of bel het bedrijf even op.