/////////////////////////

Picture this: een datingtrend toepassen op je loopbaan. Klinkt misschien gek, maar het is wél het resultaat van een onzekere economie, personeelstekorten en veel ontslagen bij succesvolle multinationals (Twitter, Facebook, WhatsApp). We hebben het over career cushioning. Wat? Ja, letterlijk het zachter maken van de klap als je eventueel je baan verliest. Maar career cushioning is veel meer dan alleen een ‘plan B’. Je kunt het beter zien als loopbaanontwikkeling en als een goede strategie voor persoonlijke groei. Hoe pas je dat nou goed toe?

Wat is career cushioning?

Career cushioning betekent dat je jezelf voortdurend ontwikkelt voor de arbeidsmarkt, ook als je erg tevreden bent in je huidige job. Je speurt bijvoorbeeld naar vacatures, gaat naar netwerkborrels en volgt cursussen. Zo kom je niet vast te zitten in je ontwikkeling terwijl je voor één baas werkt. Je blijft aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt, maar ook voor je huidige werkgever. 

Jullie aan het woord

Met een poll op LinkedIn en Instagram vroegen we hoe jij denkt over career cushioning. Het resultaat? 61% van de stemmers is fan, 39% vindt dat het geen kwaad kan om hiermee bezig te zijn. Opvallend: niemand twijfelt of dit een goede zet is.

De voordelen van career cushioning

Career cushioning is niet nieuw. Maar de term wel. Voorheen werd het vaker ‘employability’ genoemd (werken aan je inzetbaarheid). Wat is hier het voordeel van?

  1. Je bent interessant voor een toekomstige werkgever. Als de werkgever op jouw cv ziet dat je jezelf voortdurend ontwikkelt, ben je een aantrekkelijke kandidaat.
  2. De kans op ontslag is juist kleiner, omdat je je inzet voor persoonlijke en professionele groei.
  3. Je groeit mee met de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Als je lang niet solliciteert, is er het één en ander veranderd in dit proces als je er eenmaal weer aan begint. Als je tijdens je loopbaan geïnteresseerd blijft in de arbeidsmarkt dan kom je niet voor verrassingen te staan.
  4. Je bent voorbereid als er wel ontslag volgt. Misschien redt je werkgever het financieel niet, of word je om een andere reden ontslagen. Jij bent in ieder geval klaar voor de volgende stap.

Tips om de juiste manier van career cushioning gebruik te maken:

  1. Baseer je overweging om te starten met career cushioning niet op angst om je baan te verliezen. Kies liever voor zelfontwikkeling als motivatie om hiermee te starten. Career cushioning kan snel voelen als een methode om iets achter de hand te houden voor het geval je jouw huidige baan verliest. Integendeel: het is een methode om te groeien als professional waardoor je onafhankelijker én aantrekkelijker wordt als professional.
  2. Verlies niet de focus op plan A (je huidige job). Het is altijd goed om een plan B te hebben, zolang plan B niet te veel van je gedachtegoed opeist. Dat wordt je misschien niet in dank afgenomen, omdat je je veel focust op andere mogelijkheden buiten je huidige werkgever.
  3. Start met de vraag: “wat kan ik nog leren?”. Begin daar met het maken van jouw career cushioning-plan. Naar aanleiding van dit antwoord kies je cursussen of opleidingen die je hiermee helpen.

Ben je eigenlijk al bezig met career cushioning? Bekijk dan eens onze vacatures of schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Geen zorgen, we gaan je niet spammen ;-).

Onze content is gratis, voor altijd. Was deze info nuttig voor jou? Een kleine ’token of appreciation’ wordt natuurlijk enorm gewaardeerd. Koop een plectrum , of maak een donatie via PayPal.

The Music Recruiters
IJsbaanpad 2
1076 CV Amsterdam
+31 (0)20 845 6552
info@themusicrecruiters.com

Privacy policy