/////////////////////////

Roosmarijn Reijmer en radio. Het rijmt. Niet letterlijk, maar de twee gaan hand in hand. Ze begon bij 3FM, daarmee stond ze op festivals als Lowlands, Pinkpop, Into The Great Wide Open en Best Kept Secret. Vervolgens werkt(e) ze voor onder andere Friendly Fire, EKKO en meer. We vroegen haar het hemd van het lijf over nieuwe muziek, hoe je in zo’n rol terechtkomt en wat ze zo mooi vindt aan haar werk.

Roosmarijn. Jij bent best wel gek op muziek. Leg eens uit hoe dat ontstaan is.

De radio stond vroeger altijd bij ons aan. Het was letterlijk nooit stil. We luisterden naar Frits Spits tijdens het eten, en het volume ging standaard flink omhoog als er interessante gesprekken waren of toffe muziek gedraaid werden. Met het bord op schoot voor de radio, zeg maar. Met een cassette nam ik dan zelf muziek op om terug te luisteren. 

Je werkleven begon in 2007 als radio-dj. Klopt dat? 

Eigenlijk al daarvoor. In 2007 begon ik met de opleiding van 3FM, daarvoor werkte ik bij de lokale omroep met radio-collega’s Basyl de Groot en Jannes Drop. Die wilden ook hun favoriete liedjes draaien.

En als we even terugspoelen, hoe wist je dat je deze richting uit wilde?

Toen ik moest kiezen, wist ik al dat ik iets met muziek wilde doen. “Zal ik gaan zingen?”, dacht ik. Maar daar wordt niemand blij van. Bovendien wilde ik weten wat er achter de radio zat. Achter het kastje. In het kastje. Ik ben daarom journalistiek gaan studeren. Na mijn studie begon ik op de ‘internetafdeling’ van de radio.

Hoe is je carrière verder verlopen?

Ik werkte op de redactie van 3FM, en daarnaast was ik daar dj. Toen Eric Corton in 2011 wegging, moest ik kiezen. Dat wist ik natuurlijk wel, dus ben ik fulltime dj geworden.

Wat vind je zo mooi aan werken bij 3FM?

Een positief verschil maken in iemands dag. Als radio-dj ben je overal bij: in de auto, in bed, op het werk, op de bank. Het is prachtig om het korte termijn resultaat te zien van jouw aandeel in dat moment. Je stelt iemand een nieuwe artiest voor, of nieuwe liedjes. Dat kan ècht het verschil zijn voor een positieve dag. 

Je bent ook jaren muziekprogrammeur bij 3FM geweest. Kun je uitleggen wat dat precies is?

Een muzieksamensteller is degene die de platen op een rij zet, samen met de dj’s. Samen bepalen ze dus wat er in iedere show gedraaid wordt. Vrijdag hoor je iets anders dan op maandag. En ’s ochtends draaien we andere liedjes dan ‘s avonds. 

Waarom heb je daar experts voor nodig?

Het is een hele specialistische functie. Je moet kunnen denken als de luisteraar. Wat doet die? Hoe kunnen we goed gezelschap zijn en wat is daarvoor nodig? Je moet zó ingetuned zijn op het ritme van de dag en weten welke muziek op dat moment na elkaar kan. Je draait bijvoorbeeld geen 5 ballads na elkaar om 11 uur ‘s ochtends. Weten waarom dat geen goed idee is, dat is je job. Er komt veel onderzoek bij kijken. Kennis in het hoofd, en passie in de buik. Daarnaast moet je veel van (nieuwe) muziek weten. En willen weten.

Hoe gaat dat samenstellen van muziek? Wat is een goede muziekvolgorde?

We gebruiken een computerprogramma, waarin je aan ieder liedje bepaalde kenmerken meegeeft: genre, tempo, stemgeluid en meer. Een soort Excel. Vervolgens kijk je als muzieksamensteller zelf wat je belangrijk vindt in een uur. Daar heb je je gouden oortjes voor.

Is die volgorde in muziek voor ieder radiostation hetzelfde?

Zeker niet! Eén op de drie liedjes is bij 3FM onbekend (meer dan 60% kent het liedje niet). 3FM brengt muziek onder de aandacht en daarmee draaien we de meeste onbekende muziek van alle Nederlandse zenders. Radio 2 draait bijvoorbeeld meer muziek uit alle decennia. Q Music draait veel hits. 

Wat is je laatst beluisterde liedje? En zit er een verhaal bij?

Dat is BENNETT met ‘Vois sur ton chemin (Techno Mix)’. In Europa is dit een keiharde hit aan het worden. Het is een liedje gezongen door Franse schoolkinderen in een film. En daar is een techno beat op gezet.

Wat zijn sowieso je all time favorites?

Blur is mijn all time favorite band! In 2023 tourden ze weer, en ik heb ze in Nederland en Italië gezien.

En wie is momenteel je lievelingsartiest?

Coloray! Een Nederlandse act. 

Wat vind je zo leuk aan nieuwe muziek of nieuwe artiesten ontdekken?

Het leukste is als het iets toevoegt aan het muzikale landschap. Iets wat we nog niet hebben. Toen ik bijvoorbeeld voor het eerst ‘Take Me Out’ van Franz Ferdinand of ‘Sexy Back’ van Justin Timberlake hoorde, dacht ik: what the fuck. En daarna: veeeetttt!

Je bent nu Music Director. Wat houdt dat in?

Ik voer het muziekbeleid van 3FM uit. Om dat te doen ben ik aanvoerder van het team muzieksamenstellers. Ik focus me eigenlijk op de langere lijnen. 

Kijk bijvoorbeeld naar Joost (Klein). Dat is een sound die nog niet vaak op de radio te horen is. Ik heb vervolgens met allerlei stakeholders (bijvoorbeeld Eurosonic Noorderslag) contact om hem ergens te laten spelen. Of ik bedenk acties. Ik denk eigenlijk altijd: “Wat kunnen we doen om artiesten aan de praat te krijgen, verder dan een liedje draaien.” 

Wat voor skills heb je nodig om in jouw huidige rol succesvol te zijn?

Je zit in een ecosysteem van media, live streaming, labels en artiesten. Daarin ben je een kanaal tussen artiesten en fans. Een goed kanaal zorgt voor zo min mogelijk ruis. Je skill moet dus zijn: weten hoe je een artiest onder de aandacht kunt brengen bij zoveel mogelijk mensen. Daarover ga je ook in gesprek met boekers en andere partijen, zodat de timing van zo’n act precies klopt.

The Music Recruiters
IJsbaanpad 2
1076 CV Amsterdam
+31 (0)20 845 6552
info@themusicrecruiters.com

Privacy policy