/////////////////////////
Seem Bakker with a guitar

Als muziekprofessional krijg je er vaak mee te maken: auteursrechten. Of je nu A&R Manager bent, Streaming Manager of Label Manager. Maar wat zijn dit precies voor rechten? En wat kan je er wel (of niet) mee? Check het in deze blog en ontdek 3 dingen die je écht moet weten.

We beginnen bij het begin: auteursrechten zijn iets anders dan naburige rechten. Auteursrechten gaan over de gecreëerde muziek, terwijl naburige rechten de uitvoering ervan beschermen. Wanneer je een auteursrecht op een werk hebt, kun je het ook exploiteren en er geld voor vragen. Maar dat wist je waarschijnlijk al ;-).

1. Neem nooit zomaar een sample over

Op bijna alle tracks, vocals en teksten ligt auteursrecht. Zorg er daarom voor dat artiesten waarmee je werkt, nooit zomaar een sample overnemen. Auteursrechten zijn geldig tot 70 jaar na de dood van de maker. Zorg dus altijd dat de samples gecleard zijn. Dat betekent dat je toestemming hebt om de muziek of de vocals te gebruiken, meestal in ruil voor betaling. Of je moet zorgen dat de sample heel kort en onherkenbaar is gemaakt. 

2. Weet wat je overdraagt

In de muziekwereld is het heel normaal om je auteursrechten over te dragen. Meestal maakt een muzikant muziek bij een uitgever (ook wel publisher). Dat betekent dat alle muziek die onder die publisher gemaakt wordt van de publisher is. Maar, zoals al eerder genoemd, is er ook zoiets als een naburig recht. Deze worden vaak overgedragen aan de platenmaatschappij. 

Verschillende rechten liggen dus bij verschillende partijen. Maak je een publishing deal? Zorg dan dat je als manager begrijpt welke rechten je van de artiest overdraagt of opvraagt. Anders heb je mogelijk slecht inzicht in wat je artiest kan verdienen en loop je al snel veel geld mis.

3. Auteursrechten kun je exploiteren

Opbrengsten uit het gebruik van muziek komen grotendeels van de collectieve beheersorganisatie Buma/Stemra. Buma/Stemra betaalt de opbrengst uit aan de rechthebbenden. In een publishing deal spreek je met de publisher af dat die weer een deel van zijn opbrengsten aan de artiest doorbetaalt. Vaak krijg je hiervoor een voorschot. Dat voorschot verrekent de publisher met de exploitatieopbrengsten van Buma/Stemra. 

In 2015 is er aan de auteurswet een extra hoofdstuk toegevoegd. Hierin is onder andere het recht voor een billijke vergoeding voor auteursrechten neergelegd. Voor de exploitatie van auteursrechten verdienen artiesten namelijk een redelijke vergoeding. Daarnaast kun je een exploitatieovereenkomst, zoals de publishing deal, terugdraaien als je kan aantonen dat de publisher de track binnen een bepaalde termijn niet voldoende exploiteert.

Iedereen verdient een eerlijke prijs voor zijn werk. Dat geldt voor met wie je werkt en degene van wie je die catchy track wilt gebruiken.

Sem Bakker is advocaat bij Backstage Legal en heeft ruime ervaring met het adviseren en procederen in de rechtsgebieden arbeidsrecht, intellectueel eigendomsrecht en privacy en werkt regelmatig voor cliënten uit de muziekindustrie. Sem is ook actief als bestuurslid in de Popcoalitie en als muzikant. Hij maakt onder de naam Six Def tracks die regelmatig gebruikt worden voor Amerikaanse series zoals Californication en Suits. Sem was vanaf midden jaren negentig ruim tien jaar actief als basgitarist en componist in de gitaarband Caesar. Caesar bracht vier albums uit, won een zilveren harp en trad veel op in binnen- en buitenland, waaronder op festivals als Lowlands en Pinkpop.

The Music Recruiters
IJsbaanpad 2
1076 CV Amsterdam
+31 (0)20 845 6552
info@themusicrecruiters.com

Privacy policy