/////////////////////////

Een goede onboarding. Essentieel voor een vliegende start van nieuw talent op de werkvloer. Maar, in de praktijk gaat dat lang niet altijd goed. En helaas zorgt een slechte start vaak ook niet voor een gezonde arbeidsrelatie. Weten hoe je onboarding wel goed aanpakt? Lees mee.

Wat heeft sterke onboarding voor voordelen?

We beginnen met een check-in waar je het allemaal voor doet. Want, wat heeft goede onboarding voor voordelen? 

  • Verbindt nieuw talent met het al aanwezige team 
  • Zorgt voor het behouden van het enthousiasme dat tijdens de sollicitatieprocedure gewekt is
  • Zorgt voor meer begrip van de functie
  • Zet de toon voor betrokkenheid met de organisatiedoelen
  • Versnelt een productieve start
  • Voorkomt vervroegde uitval van personeel

Zo voltooi je een succesvolle onboarding

Nu je weet waar goede onboarding allemaal goed voor is, tijd om te ontdekken hoe je dat dan precies doet. 

  1. Begin vóór de eerste werkdag. Vaak zit er tussen het tekenen van het contract en de eerste werkdag wat overbruggingstijd. Een opzegtermijn of een rustmoment is de ideale timing voor jou om in contact te staan met je nieuwe medewerker. Stuur een onboardingsdocument, een bedrijfsfilm, een welkomstpakket of een smoelenboek om de collega’s te leren kennen. Zorg dat je nieuwe collega enthousiast begint!
  2. Schrijf een inwerkplan. Ook dit doe je voordat de nieuwe medewerker begint. Het is een plan waarin per dag (voor de komende weken) staat wat er gaat gebeuren. Je plant daarin meetings met collega’s, kennismaking met klanten en taken. 
  3. Wijs een contactpersoon aan. Bespreek vóór de eerste dag intern wie het aanspreekpunt gaat zijn voor de medewerker als deze vragen of opmerkingen heeft. 
  4. Bereid praktische zaken voor. Zorg dat er een laptop klaarstaat en dat er niet gezocht hoeft te worden naar het WiFi wachtwoord of een bedrijfstelefoon.
  5. De eerste dag is aangebroken. Bespreek vanaf nu tijdens de inwerkperiode elke ochtend de agenda en stel de medewerker voor aan het aanspreekpunt.
  6. Grensoverschrijdend of ongewenst gedrag. Natuurlijk wil je niet dat er ongewenst gedrag in je organisatie plaatsvindt, maar je geeft je medewerker een veilig gevoel als hier een protocol voor is. Deel het protocol in de eerste week met de medewerker.
  7. Bespreek na een aantal dagen de inhoud van de functie, en belicht ook wat ‘out of scope’ is, en dus buiten de functie valt. Zo weet je nieuwe medewerker precies wat wél en niet in het takenpakket valt en zijn de grenzen voor je nieuwe talent makkelijker te bewaken. 

Volg je deze stappen? Dan is je nieuwe collega in no-time voorzien van de juiste informatie, zonder een overload. Jij hebt er vervolgens iemand bij die begrijpt wat het betekent om bij je organisatie te werken – en er zin in heeft!

Onze content is gratis, voor altijd. Was deze info nuttig voor jou? Een kleine ’token of appreciation’ wordt natuurlijk enorm gewaardeerd. Koop een plectrum voor Pieter, of maak een donatie via PayPal.

The Music Recruiters
IJsbaanpad 2
1076 CV Amsterdam
+31 (0)20 845 6552
info@themusicrecruiters.com

Privacy policy