Laten we eerlijk zijn: sollicitatiegesprekken zijn altijd spannend, zelfs als ze leuk zijn. Maar weten dat je goed voorbereid bent, neemt een groot deel van de spanning weg. Lucky for you, heb je ons: het laatste deel van onze Ultieme Sollicitatiegids gaat over alles wat je moet doen om die baan bij je volgende sollicitatiegesprek binnen te halen.
Maar laten we beginnen met een grote disclaimer: we zijn niet echt een fan van het woord ‘interview’. Het is meer een gesprek en we raden je aan het zo te behandelen. Niet alleen de hiring manager moet te weten komen of jij bij de functie en het bedrijf past, maar jij ook. Ook al wil je deze baan heel graag: ontspan je, leun achterover en geniet van het gesprek. En als wat je tijdens het gesprek hoort je bevalt, zijn hier een paar tips om het van jouw kant goed te doen:
Onderzoek is waar het allemaal begint
Jezelf. Het bedrijf. De baan. De industrie. Een goed sollicitatiegesprek begint met onderzoek.
Stap je over naar de *insert halo-geluid* creatieve industrie? Leer de industrie een beetje kennen: stel vragen aan onze recruiter Pieter over hoe bepaalde bedrijven en functies werken. Vergeet ook niet het eigenlijke vakgebied dat om jouw rol draait. Dat kan de uitgeversbranche zijn, promotie, communicatie, administratie: er zijn tonnen categorieën binnen de creatieve industrie die allemaal samenwerken om alles draaiende te houden.
Onderzoek jezelf. Wacht… jezelf? Ja. Wat zou de hiring manager willen weten en wat zijn zorgen die ze misschien hebben na het bekijken van je cv? Schrijf deze vragen op en oefen je antwoorden. Bijvoorbeeld: als ze je cv bekijken en zien dat je twee jaar of minder bij verschillende bedrijven hebt gewerkt, kunnen ze aannemen dat je een jobhopper bent. Leg jezelf positief uit. Als je het moeilijk vindt om je sterke punten en verbeteringen aan te geven: vraag je vrienden, familie of vorige managers naar hun mening.
Onderzoek je interviewers, andere werknemers, belangrijke prestaties of uitdagingen van het bedrijf en schrijf ze op. Deze zeggen veel over de bedrijfscultuur, dus het helpt je te beslissen of je denkt dat je goed zou passen. Daarnaast kun je, als je wordt gevraagd jezelf te verkopen, je vaardigheden en ervaring in verband brengen met de achtergrond van je gesprekspartners, de uitdagingen waar het bedrijf voor staat en de aanwervende manager en zo vertellen hoe jij daaraan zou bijdragen als je wordt aangenomen.
Lees de functieomschrijving grondig en geef voorbeelden van hoe je elke gevraagde vaardigheid hebt verworven. Dit werkt heel goed als je specifiek naar een nieuwe functie of bedrijfstak overstapt – maar het is aan te raden dit in elk sollicitatiegesprek te gebruiken. Daarnaast werkt de techniek die je hebt gebruikt om jezelf te onderzoeken ook met de functieomschrijving. Bijvoorbeeld: als je solliciteert naar een functie als Streaming/Playlist Manager bij een platenlabel, kunnen ze je vragen op te sommen hoe je playlists maakt, hoe je relaties onderhoudt met stakeholders enzovoort. Vraag jezelf af wat de baan inhoudt en wat ze daarover willen weten. Wat kan helpen: onderstreep wat voor de werkgever belangrijk lijkt in de functieomschrijving. Bedenk vervolgens voorbeelden om te laten zien hoe je die vaardigheden hebt verworven. Als je naar een hogere functie solliciteert, wil de aanwervende manager misschien meer weten over je strategische en leiderschapsvaardigheden. Denk aan voorbeelden waarin je op strategisch niveau waarde hebt toegevoegd of waarin je uitblonk door je leiderschapskwaliteiten.
Voordat je naar binnen gaat
Oké, je bent er helemaal klaar voor. Even een snelle checklist om te kijken of je alles meeneemt naar het gesprek voordat je die deur uitloopt:
- Je cv en sollicitatiebrief. Digitaliseer (wees lief voor het milieu) of print deze om mee te nemen. Markeer vaardigheden en voorbeelden in je cv of sollicitatiebrief, zodat je er gemakkelijk naar kunt verwijzen en de interviewer ze in één oogopslag kan vinden.
- Een notitieboekje. Het opschrijven van gesprekspunten kan je niet alleen helpen er professioneel uit te zien, het geeft je ook inzicht in de voor- en nadelen van de baan en het bedrijf, zodat je na het gesprek kunt beslissen of dit de juiste match voor je is.
- Je beste outfit. Misschien heb je al wat aantekeningen gemaakt toen je onderzoek deed, maar zorg ervoor dat je outfit past bij het bedrijf waar je solliciteert. Wat dragen werknemers? Pas je daarop aan.
Bekijk je onderzoek, cv en sollicitatiebrief vlak voor het gesprek. Dit brengt je in een alerte staat en maakt je energiek klaar voor het gesprek. Ready, set, go!
Lichaamstaal
Goed, je bent er. De dag van het gesprek. Tijdens het gesprek zijn er een paar dingen om in gedachten te houden – te beginnen met lichaamstaal. Uit het raam kijken, naar je voeten staren, zitten als een garnaal: het zijn allemaal geen goede indrukken die je de hiring manager geeft. Ga actief zitten, maak oogcontact en glimlach wanneer dat goed voelt (je wilt er niet uitzien alsof je met een kleerhanger in je mond hebt geslapen). Ben je meer introvert? Maak je geen zorgen! Je kunt er nog steeds voor zorgen dat je enthousiast overkomt door op je eigen manier actief mee te doen. Mensen voelen positieve energie aan.
Wees eerlijk over je wensen en behoeften
Dit is misschien wel het beste advies dat we je kunnen geven. Als je het perfect speelt en uiteindelijk noch jij, noch het bedrijf waarvoor je werkt gelukkig is, zijn wij ook ongelukkig. Eerlijk en authentiek zijn leidt altijd tot de beste resultaten op lange termijn. Als tussenpersoon proberen wij de juiste persoon voor de functie te vinden in plaats van je te overtuigen hoe geweldig onze klant is. We zijn dus altijd eerlijk over de rol, het salaris, de bedrijfscultuur, de uren en meer. Om de juiste match te vinden en jou gelukkig te maken is het belangrijk dat jij ook eerlijk bent. Vertel ons hoe je wilt dat je dag eruit ziet, of je thuis wilt werken, de persoonlijkheid van je droommanager, wat dan ook. Het is belangrijk dat de aanwervende manager weet wat je zoekt.
Als het niet de juiste match blijkt te zijn, geen nood: met jouw toestemming zetten we jouw gegevens in ons bestand zodat we weer contact kunnen opnemen als we wel een match vinden. En ja, we nemen wel degelijk contact op als we denken dat iets bij je past.
Neem even de tijd om te antwoorden
Je bent misschien nerveus, maar onthoud dat dit een gesprek is. Je mag nadenken voordat je spreekt. Probeer dit als techniek: antwoord eerst samenvattend – en breid dan uit. Dit geeft je een paar extra seconden om na te denken over wat je in detail wilt zeggen. Bijvoorbeeld: als de hiring manager je vraagt om een voorbeeld te geven over hoe je met tegenslagen omgaat, vat dan de vraag samen, antwoord kort en breid dan uit. Probeer dit alleen te doen bij moeilijke vragen, zodat je niet te ingestudeerd overkomt.
Meerdere voorbeelden
Als je om voorbeelden wordt gevraagd, noem er dan meer dan één. Het is positief als je de aanwervende manager met meerdere voorbeelden kunt laten zien dat je een gevraagde vaardigheid echt onder de knie hebt. Wat dat betreft: altijd laten zien, niet vertellen. Zorg er allereerst voor dat je argument duidelijk is. Geef vervolgens een paar voorbeelden uit de praktijk die je argument bevestigen.
Alles draait om het ‘waarom’
Een sollicitatiegesprek gaat niet alleen over jezelf verkopen. Als je echt deze baan wilt krijgen of enthousiast bent om te werken bij het bedrijf waar je solliciteert, moet dit voor jou ook geweldig zijn. Je krijgt een gesprek met de mensen die bij jouw droombedrijf een hele leuke baan hebben. Geniet van het gesprek, toon je interesse en vooral: enthousiasme. Vertel ze wat je aantrekt in deze functie en het bedrijf. Welke vaardigheden zou je willen leren in deze volgende stap in je carrière? Wat denk je dat je favoriete onderdeel zou zijn van werken in deze functie? Wat wil je graag leren van werken bij dit bedrijf?
Als de krekels het podium pakken
Als je niet weet hoe je iets moet doen of een vraag niet goed kunt beantwoorden: koppel het aan iets wat je wel weet. Vertel de interviewer eerlijk dat je die exacte ervaring niet hebt meegemaakt, maar vertel een vergelijkbaar ding dat je hebt gedaan dat bewijst dat je er goed in zou zijn. Het ligt misschien voor de hand, maar lieg nooit.
Stel altijd vragen
Ja, je hebt het gehaald! Dit is het einde van je gesprek, en de interviewer vraagt of je nog vragen hebt. En die heb je. Die heb je altijd. Het ziet er niet goed uit als je geen vragen klaar hebt. Voorbeelden die je kunt gebruiken:
- Hoe zien mijn dagelijkse werkzaamheden eruit?
- Wat zijn de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling binnen dit bedrijf?
- Met welke afdelingen en stakeholders ga ik samenwerken?
- Wat zijn de volgende stappen in het proces?
Afsluiting
Vond je het gesprek leuk en zie je jezelf bij dit bedrijf werken? Dan voordat je gaat: vertel dat je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf en leg kort uit waarom je goed zou passen op basis van wat je vandaag hebt geleerd. Als je jouw enthousiasme laat blijken, is de manager misschien meer geïnteresseerd om je een aanbod te doen dan iemand die net zo gekwalificeerd is, maar niet zo enthousiast.
Stuur een bedankje
De ‘aftersales’ van het gesprek is bijna net zo belangrijk als de voorbereiding en het eigenlijke gesprek. Stuur de interviewers kort erna (24 – 48 uur) een e-mail om hen te bedanken voor hun tijd en recap kort waar jullie het over hebben gehad. Is er iets dat je vergeten bent te vertellen? Dit is je moment om wat laatste twijfels weg te nemen en nog een keer je interesse te tonen.
Dat is het! Na het lezen van alle drie de delen van onze Ultieme Sollicitatiegids, denken we dat je klaar bent om die droombaan van je te krijgen. Houd onze socials in de gaten: binnenkort zullen we 10 van de moeilijkste vragen in sollicitatiegesprekken uitzoeken en je laten zien hoe je ze perfect kunt beantwoorden. We zullen zelfs ingaan op de beruchte “Vertel me over jezelf” vraag. See you next time!
Onze content is gratis, voor altijd. Was deze info nuttig voor jou? Een kleine ’token of appreciation’ wordt natuurlijk enorm gewaardeerd. Koop een plectrum voor Pieter, of maak een donatie via PayPal.