Als ervaren professional heb je vaak al een aantal sollicitatiegesprekken doorlopen in je carrière. Maar zelfs voor een medior of senior kandidaat is het essentieel om je goed voor te bereiden, zodat je je senioriteit juist belicht. Maar waar begin je? Lees mee!
Bereid je voor op casestudies of opdrachten
In een eerste gesprek is vaak duidelijk geworden of het bedrijf en jij bij elkaar passen en of je een goed begrip hebt van de functie. Gesprek twee dient meestal om te begrijpen hoe jij te werk gaat en of er ook inhoudelijk een match is. Hier wordt vaak een case of opdracht voor ingezet. Bedenk van tevoren om welke opdracht mogelijk gevraagd wordt en oefen hiermee. Schrijf bijvoorbeeld een situatie op waarin je een soortgelijke opdracht binnen een eerdere baan uitvoerde. Bedenk vervolgens hoe je met die situatie je sterke punten kunt uitdrukken in een case, of in een gesprek.
Focus op de fit
Naast het ‘willen’ en het ‘kunnen’ is het ‘zijn’ natuurlijk ook belangrijk. Daarom is de persoonlijkheid en cultural fit in volgende gespreksrondes eveneens belangrijk. De kans is groot dat je het opneemt tegen kandidaten die net zo gekwalificeerd zijn als jij, dus hoe onderscheid je jezelf? Precies. Naast een passende visie is het belangrijk dat je ook past bij het team en de bedrijfscultuur. Bedenk van tevoren hoe je jouw unieke karakter kunt benadrukken, hoe je complexe situaties uit het verleden getackeld hebt en hoe jij vanaf dag één waarde gaat toevoegen. Probeer zo concreet en inhoudelijk mogelijk te werk te gaan.
Reflecteer
Je hebt al een eerste gesprek gehad, dus blik ook even terug. Was er (in)directe feedback die je meteen kunt verwerken in een volgende ronde? Identificeer waar je zelf meer over wilt uitweiden en ga dat gesprek proactief aan. Denk vooral ook na of er nieuwe informatie naar boven is gekomen die jouw visie op de rol verandert en of dit bijvoorbeeld impact heeft op je salariswensen of beschikbaarheid.
Verdiep je verder
Nu het bedrijf weet dat jij bij ze past, willen ze ook weten hoe jij ze gaat ondersteunen en je functie (en daarmee het bedrijf) naar een hoger niveau tilt. Bekijk jaarverslagen, nieuwsberichten en LinkedIn-profielen om te weten welke uitdagingen het bedrijf nu heeft en bedenk hoe jij daaraan bijdraagt in je rol.
Managementskills
Als medior of senior heb je ongetwijfeld ervaring met het managen van een team of projecten. Benadruk wat jouw manier van leiderschap betekent voor het bedrijf (en voor jezelf) en hoe je dat hier wilt toepassen. Hoe heeft jouw leiderschap waarde toegevoegd aan het project of aan medewerkers? Wat voor soort leider ben je? En hoe ga je zelf om met feedback?
Stel slimme vragen
In het tweede en/of derde gesprek gaat de hiring manager dieper in op jou, maar andersom heb je daar ook mogelijkheid toe. Richt je op zaken als bedrijfscultuur, groeiperspectieven en de verwachtingen voor de rol. Zorg dat je niet afgaat op aannames, maar probeer een zo volledig mogelijk, objectief, beeld te vormen van het bedrijf, de functie en de verwachtingen.
Het tweede en derde sollicitatiegesprek bieden je als medior of senior de kans om je te onderscheiden. Bereid je voor met bovenstaande punten, vertrouw op je expertise en neem leiding in het gesprek. Fingers crossed!
Onze content is gratis, voor altijd. Was deze info nuttig voor jou? Een kleine ’token of appreciation’ wordt natuurlijk enorm gewaardeerd. Koop een plectrum voor Pieter, of maak een donatie via PayPal.