/////////////////////////

Blog 2 – 10-04-2020

De muziekindustrie kan voor buitenstaanders soms overkomen als een gesloten wereldje, met mysterieuze functietitels en vage functie-omschrijvingen. Maar wat doet een A&R Manager, of een Artist Manager nou eigenlijk? En wat voor soort eigenschappen moet je hebben om succesvol te zijn in een dergelijke functie? In dit artikel leggen we uit wat een aantal van de meest populaire posities inhouden. Functies die aan bod komen zijn: A&R Manager, Artist Manager, Booking Agent en Product Manager. Overweeg je een carrière in de muziekindustrie te starten? Of werk je al in deze industrie en durf je je collega’s niet vragen wat ze nou precies doen? Lees dan verder!

Let op! Onze site richt zich met name op functies aan de zakelijke kant van de muziekindustrie. Een carrière als uitvoerend artiest komt daarom niet aan bod in dit deze artikelen.

1. A&R Manager
A&R staat voor ‘Artist & Repertoire’. Deze functie is ontstaan in de tijd waarin het ongebruikelijk was dat artiesten hun eigen materiaal schreven (dan hebben we het voornamelijk over het vinyl-tijdperk in de 20e eeuw). Dit werd meestal gedaan door gespecialiseerde componisten en tekstschrijvers. De taak van de A&R Manager was om de artiest te koppelen aan de juiste songwriters. Tegenwoordig is de A&R Manager verantwoordelijk voor het scouten van nieuw talent voor het label, of de publisher, en het gehele proces dat leidt tot de uiteindelijke release van nieuw materiaal.

Een A&R Manager vervult een invloedrijke positie. Uiteindelijk is deze persoon verantwoordelijk voor de belangrijkste assets van het label of de publisher: de muzikale content die door de getekende artiesten/schrijvers gemaakt wordt. A&R houdt zich ook bezig met de groei en ontwikkeling van artiesten op creatief gebied, waarbij natuurlijk ook de (commerciële) belangen van het label of de publisher niet uit het oog verloren worden. A&R Manager zijn vaak creatieve mensen die zelf veel ervaring met muziekproductie hebben, bijv. als artiest, of als producer. De A&R manager is ook de persoon die precies moet weten wat er nu populair is en hoe zijn/haar artiest daar op eigen wijze in kan spelen.

Voor wie?
Creatieve mensen met een goed netwerk in de muziekindustrie, sterke zakelijke skills, een goed gevoel voor timing en voor wat er ‘verkoopt’. In deze rol dien je super goed op de hoogte te zijn van wat er current is en hoe je de doelgroep van jouw artiest in positieve zin kunt blijven verrassen. Een speciale vooropleiding is over het algemeen niet nodig voor deze rol, maar een creatieve achtergrond/opleiding met een focus op de muziekindustrie zal wel in je voordeel spreken.

Vaste baan, of freelance?
De meeste A&R Managers zijn in dienst bij een label of een publisher en verdienen een vast salaris. Er zijn ook freelance A&R Managers die op projectbasis ingehuurd worden door labels of artiesten.

2. Artist Manager
Een artist manager werkt voor artiesten om hun werk te promoten en om hun zakelijke belangen te vertegenwoordigen. Het doel van het werk van een artist manager komt eigenlijk neer op het volgende: het spotten en creëren van kansen voor de artiest om de carrière te accelereren, bij voorkeur tegen de beste vergoeding. Het werk van een artist manager bestaat uit onder andere uit het voeren van onderhandelingen, het maken en bewaken van carrièredoelstellingen, marketing & publiciteit, PR enzovoorts.

Artist managers verkeren in het hart van de muziekindustrie en onderhouden nauwe relaties met booking agents, venues, labels, publishers, pers en vele andere partijen met als doel om de belangen van hun artiesten te behartigen. Als artist manager is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat er gebeurt in de muziekindustrie en om het netwerk uit te breiden en te onderhouden. Muzikaal zijn artist managers ook vaak nauw betrokken. Vooral met betrekking tot muzikale keuzes die invloed hebben op de carrière van de artiest.

Voor wie?
Voor competitieve en stressbestendige mensen met een sterk zakelijk en commercieel inzicht. Een goed begrip van hoe de muziekindustrie werkt en een goed netwerk zijn absoluut in je voordeel. Dit is absoluut geen 9-5 baan en je zult veel onderweg zijn, ook ’s avonds en in het weekend. Er is geen speciale vooropleiding vereist voor een rol als Artist Manager.

Vaste baan, of freelance?
In de meeste gevallen werkt een artist manager op commissiebasis voor een artiest. In ruil voor zijn/haar werkzaamheden wordt een percentage over alle inkomsten uit optredens, royalties, merchandise etc. afgestaan aan de artist manager. Dit varieert van 10 – 25%, afhankelijk van de bekendheid van de artiest. In sommige gevallen is de artist manager in dienst bij de artiest of bij een agency en ontvangt hij/zij een vast maandsalaris.

3. Booking Agent (Boeker)
Als boeker ben je verantwoordelijk voor het boeken van alle liveshows van een artiest. Dit is een commerciële en strategische rol waarin je nauw samenwerkt met het management, programmeurs van podia en festivals en het label van de artiest. Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de carrière van de artiest op het gebied van liveshows en daarin kun je echt het verschil maken door de juiste shows op het juiste moment te boeken. Je houdt je veel bezig met netwerken, contractonderhandelingen, het verspreiden en opmaken van promomateriaal en soms ook met logistieke zaken m.b.t. de liveshows.

Als boeker dien je goede sales en overtuigende skills te hebben. Een goed inzicht in hoe de muziekindustrie werkt en netwerk van programmeurs bij podia en festivals helpen natuurlijk ook mee. Zij zijn uiteindelijk de mensen met wie je deals maakt voor de artiesten die je vertegenwoordigt. Veel boekers zijn onderdeel van een boekingsbureau dat een breed scala aan artiesten vertegenwoordigt binnen een bepaald genre en dienen dus ook uitstekend op de hoogte te zijn wat er gaande is in de sector, met name voor zover dit relevant is voor de artiesten die zij vertegenwoordigen.

Voor wie?
Voor mensen met een commercieel en strategisch inzicht die bereid zijn tot het uiterste te gaan om de belangen van hun artiesten te vertegenwoordigen. Weet jij een ‘nee’ om te buigen in een ‘ja’? En ben je in staat om mee te denken over the big picture van de live-carrière van de artiesten die jij vertegenwoordigt? Dan is dit misschien iets voor jou. Er is geen speciale vooropleiding vereist voor een rol als Boeker.

Vaste baan, of freelance?
In de meeste gevallen werkt een boeker op commissiebasis voor een artiest. In ruil voor zijn werkzaamheden wordt een percentage over alle inkomsten uit optredens afgestaan aan de boeker. Dit varieert van 10 – 20% over de bruto-opbrengst, afhankelijk van de bekendheid van de artiest. De boeker maakt vaak deel uit van een agency onder wiens vlag de eigen artiesten bediend worden. In sommige gevallen is de boeker in dienst bij een agency en ontvangt hij/zij een vast maandsalaris.

4. Brand/Product Manager
Een Brand Manager of Product Manager (soms ook Project Manager genoemd) is verantwoordelijk voor de creatie en implementatie van marketingcampagnes voor muziek-gerelateerde producten. Bij een platenlabel zal de Product Manager zich voornamelijk met singles, EP’s, albums, videoclips en andere releases bezighouden. Bij een radiostation kun je bijvoorbeeld denken aan een brand awareness campagne. De laatste jaren duikt de term ‘Brand Manager’ steeds vaker op. Dit komt omdat fysieke producten (bijv. CD’s) natuurlijk steeds minder populair worden en artiesten zichzelf meer en meer als een ‘Brand’ in de markt zetten.

Een goede Brand Manager heeft uitstekende projectmanagement-skills, heeft een gedegen kennis van marketing en is zowel strategisch als creatief sterk. Enerzijds bedenk je namelijk concepten voor de promotie van nieuwe releases, of draag je hier inhoudelijk aan bij, maar anderzijds zul je er ook voor gaan zorgen dat deze marketingcampagnes er ook daadwerkelijk komen én succes hebben. Goede samenwerkingsvaardigheden zijn ook belangrijk: je zult immers veel samenwerken met andere afdelingen, zoals promo, streaming, content et cetera. Je werkt ook veel samen met artist managers en in bepaalde gevallen ook met de artiest zelf.

Voor wie?
Voor goed georganiseerde en stressbestendige professionals die creatief sterk zijn, maar ook goede project management en (strategische) marketing-skills hebben. Als je in ieder geval een goede projectmanager bent en goed scoort op één van de andere twee punten dan zou je wellicht een goede kandidaat kunnen zijn voor deze rol. Er is geen speciale vooropleiding vereist voor een rol als Product Manager, maar je ziet deze rol vaak door mensen met een marketing- en communicatie-achtergrond vervuld worden.

Vaste baan, of freelance?
Product Managers zullen over het algemeen in dienst zijn een werkgever. Er zijn freelance Product Managers die op projectbasis actief zijn en bijvoorbeeld tijdelijke ondersteuning bieden bij projecten, maar dit komt wat minder vaak voor.

The Music Recruiters
IJsbaanpad 2
1076 CV Amsterdam
+31 (0)20 845 6552
info@themusicrecruiters.com

Privacy policy