/////////////////////////

Werken op afstand kan een zegen of een vloek zijn. Nu thuiswerken het ‘nieuwe normaal’ is in een post-COVID-wereld. Waarom praten we niet over hoe je het hybride werkleven nog beter gaat rocken?

You snooze, you lose

Hoewel je gemakkelijk die extra 30 minuten snoozetijd in de ochtend kunt nemen nu je reistijd niet meer bestaat, betekent dat niet dat het een goed idee is om 10 minuten voor 9 uur op te staan om meteen aan het werk te gaan. Begin je dag door op dezelfde tijd wakker te worden als je naar kantoor zou gaan, zodat je biologische klok niet in de war raakt. Haal wat thee/water/koffie en neem een paar minuten de tijd om de vitamine D van de ochtendzon op te nemen.

Scheid werk en privé

Als je dat nog niet hebt gedaan, creëer dan een kantoorruimte of -hoekje. Het is een veel voorkomende valkuil om nog een uurtje door te gaan als je werkdag erop zit, omdat je dan al thuis bent. Maar houd in gedachten dat je geestelijke gezondheid en tijd om te ontspannen net zo belangrijk zijn als je werk goed doen. In feite zorgt het juiste evenwicht tussen werk en rust ervoor dat je je werk goed blijft doen. Eén manier om je te helpen die twee te scheiden is het creëren van een kantoorruimte. Kijk of je werkgever een ergonomische stoel ter beschikking kan stellen. Als die niet beschikbaar is, creëer dan een ruimte aan de (eet)tafel om een meer ‘kantoor’-achtige ruimte in te richten. Wat je ook doet, werk niet vanuit je bed of bank om te voorkomen dat je hersenen werk en ontspanning niet kunnen scheiden (ja, dat doet het echt).

Flexibiliteit is een groot pluspunt

Thuiswerken is misschien nog wel flexibeler dan de yogagoeroe naast je. Afhankelijk van de bedrijfscultuur – je kunt kiezen waar je wilt werken (laat de iced lattes maar komen), je kunt wat meer spelen met je outfits (in ieder geval onder de taille) en je kunt misschien zelfs je dag later (of eerder) beginnen en eindigen. Richt je op de manier van werken die voor jou het beste is en ga daarmee aan de slag! Apps als TrackingTime kunnen je helpen uit te zoeken welke uren voor jou het meest productief zijn, zodat je moeilijke taken tijdens deze uren kunt inplannen en vergaderingen eromheen kunt organiseren.

Stel doelen voor je dag

Het klinkt misschien gek, maar doelen stellen voor je dag helpt je (grof) te bepalen hoe je dag eruit zou kunnen zien en weerhoudt je ervan om onnodig over te werken. Maak een lijst van dingen die je die dag wilt bereiken en schat hoeveel tijd elke taak je gaat kosten, zodat je een realistische to-do-lijst hebt.

Outfit check

We hebben waarschijnlijk allemaal weleens memes op internet voorbij zien komen van mensen die hun collega’s zoomen en daarbij ongewild hun Spongebob-boxers aan het hele personeel laten zien. Het hangt misschien af van waar je werkt, maar over het algemeen is dat geen geweldige indruk om af te geven. Daarnaast leert een beetje psychologie ons dat je werk van hoge kwaliteit levert als je goed in je vel zit. Bepaal welk uiterlijk dat voor jou doet (en bij de bedrijfscultuur past) en ga daarvoor.

Gun jezelf een pauze

Zonder groepslunches is het makkelijk om je lunch en tussenpauzes over te slaan. Je weet al wat we gaan zeggen: niet doen! Pak een koffie met een vriendin in de buurt, doe boodschappen, ga in de zon zitten, lees een boek: alles wat je wegbrengt van je scherm en mogelijk zelfs in de frisse lucht. Thuiswerken is niet voor iedereen even gemakkelijk, dus als je het moeilijk hebt – gun jezelf een paar extra pauzes en neem gedurende de dag een paar ’tientjes’ (tien minuten pauze). Als het helpt: zet een timer zodat je echt je pauze moet nemen als hij afgaat.

Take one for the team

Afhankelijk van je thuissituatie kan werken op afstand isolerend zijn. Als je verantwoordelijk bent voor een team (of er deel van uitmaakt): stel een wekelijkse (online) bijeenkomst voor. Vrijdagmiddagborrel, lunch, ontbijt: alles wat mensen dichter bij het team en het bedrijf brengt, helpt gevoelens van isolement weg te nemen en herinnert hen eraan dat ze deel uitmaken van iets moois. Daarnaast kan het helpen om je team (en jezelf) gemotiveerd te houden.

Stel grenzen

Als je een gezin of huisgenoten bij je hebt wonen, kan het moeilijk zijn om je focus te houden. Deel je schema met je huishouden en plan wat tijd in om gedurende de dag bij hen in te checken. Zo storen ze je niet onnodig en weten ze wanneer je voor hen beschikbaar bent.

Alles draait om energie

Eén ding dat je niet mag vergeten is de vergoeding. De energiekosten zijn momenteel hoog, en als je veel thuiswerkt, ben jij degene die daarvoor betaalt, terwijl je werkgever die kosten misschien had betaald als je op kantoor werkte. Als er nog geen regeling is, vraag je werkgever om er een te maken ter compensatie van de kosten die je misschien niet op kantoor hebt.

De juiste soundtrack

Nu je toch bezig bent: het is bewezen dat de juiste muziek je werksnelheid en prestaties verhoogt. Klinkt goed, toch? Daarom heeft Streaming Queen een geweldige Spotify-afspeellijst gemaakt waarop je kunt rocken: https://spoti.fi/3vBkxjb

The end

Creëer ook aan het einde van elke werkdag een routine. Een ochtendroutine is bekend, maar hoe zit het met een avondroutine? Jezelf voorbereiden op je werk is net zo belangrijk als je hersenen vertellen dat je werktijd erop zit. Doe elke dag iets wat je lichaam en geest het signaal geeft dat je nu gaat ontspannen. De hond uitlaten, een podcast opzetten, met je kinderen spelen: het kan van alles zijn. Probeer er wel een activiteit zonder scherm van te maken, zodat je echt even tot rust kunt komen.

En dat markeert niet alleen het einde van de ‘werkdag’, maar ook het einde van onze laatste blogpost. Sharing = caring, dus voel je vrij om je team en collega’s onze tips te sturen om hun remote working sitch te upgraden. Vragen? We staan open voor een praatje, laat het ons weten!

The Music Recruiters
IJsbaanpad 2
1076 CV Amsterdam
+31 (0)20 845 6552
info@themusicrecruiters.com

Privacy policy